Garga blogja

Garga blogja

Mire jó még az analóg műholdvevő?

2015. július 18. - gargapista

Ebben a cikkben elsősorban olyan megoldásokról lesz szó,amihez nem árt némi gyakorlottság is. (többek között). Tehát akkor vegyük sorjában, mire használhatjuk még ezeket a boxokat:

 

1.) RF modulátor

A régi analóg boxok 90%-ban van RF modulátor. Nagy részük a csatlakozók mellett csavarhúzóval állítható. Ha van otthon egy régi tv, vagy mondjuk a nyaralóban és nem akarjuk lecserélni, de szeretnénk rákötni a DVD-lejátszót, vagy a műhold/DVB-T vevőt, akkor erre a célra is felhasználhatjuk a régi beltérit. Nem véletlenül írtam,hogy műholdvevő, mivel a mai műholdvevőkben nem található meg ez a funkció. A bekötéshez szükségünk lesz egy scart kábelre. A nézni kívánt eszköz scart kimenetét össze kell kötni az analóg box VCR vagy DECODER csatlakozójával. Ha a fent említett 2 csatlakozó külön van, akkor VCR (videó)-ra célszerű kötni, mert ha ezen jel megy az analóg beltéribe, az automatikusan átkapcsol. Ha a decoder bemenetre kötjük,akkor az analóg beltéri távirányítójával aktiválni kell. Ezt a beállítást célszerű elmenteni az 1-es programhelyre és nincs több gond :)

  

2. Scart kapcsoló

Előfordulhat, hogy van több eszközünk,amit egy régebbi tv-re szeretnénk kötni. Ha van olyan analóg boxunk, amin van legalább 3 scart csatlakozó (TV,VCR,DECODER) nyert ügyünk van. Értelemszerűen a TV-re, a TV-t kötjük, a másik kettőre a kívánt eszközöket. Az ilyen beltérik távirányítóján általában van is egy AV/0 gomb,amivel kapcsolhatunk a bementek között.

  

3. Antenna kapcsoló

A legtöbb beltériben találunk 0/12 V-os vezérlést. Ezt felhasználhatjuk a digitális rendszerünkhöz is, és ráadásul távirányítható is! Ezen kívül van olyan box, amire régebben mágneses polárváltót lehetett kötni. Ennek a helyére be lehet kötni egy másik kapcsolót, és máris van még egy vezérlet kapcsolónk.

 

 4.Pozícioner (motor vezérlő)

Volt néhány olyan típusú beltéri (drágábbak), amikbe be volt építve egy vezérlő egység tolómotorhoz. Mivel a digitális beltérik 99%-a Diseqc motorokat támogatja, a tolómotort nem tudjuk ezekkel vezérelni. Helyette használhatjuk az analóg beltérinket.

 

 5. Hifi erősítő

Ez kicsit kilóg a többi közül, mivel erre csak pár típus használható. a Pace MSS1000 sorozatú készülékei, illetve az Amstradnak volt ilyen vevője. Ezekre 4 hangszóró ráköthető, a Scarton keresztül egy átalakítóval pedig akár a számítógépet is ráköthetjük, aztán mehet film, vagy a zene!

  

6. Tápegység hasznosítása

A legtöbb beltériben hagyományos tápegység van (toroid tekercs, vagy trafó). Ezek nagyon jól használhatók számos helyen, ahol egy tápegységre szükség van. Általában 12,18,24,28V-ot adnak le, ez típusonként eltérő, de egy egyszerű multiméterrel könnyen kimérhető.

 

 7. Modulátor hasznosítása

A modulátort, ha kiszereljük (előtte tanulmányozzuk, melyik pontjára mit kell kötni, megnézzük neten) akkor beépíthetjük egy másik eszközbe (digitális beltéri, DVD lejátszó) Így máris ráköthető a lakás koax-hálózatára és bármelyik szobában nézhetünk filmeket, akár a konyhában főzés közben. A tápláláshoz általában 5V-ra van szükség, ez a legtöbb tápegységben megtalálható.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gargapista.blog.hu/api/trackback/id/tr177637256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása